top of page
Zoeken

Appels en peren

  • Anne
  • 30 apr 2019
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 17 jul 2023

Prinses Maria Louise van Hessen-Kassel, oftewel Marijke Muoi (1688-1765), had in 1732 de Duitse hovenier Johann Hermann Knoop naar Leeuwarden gehaald om de tuinen daar eens flink op te knappen. Was hij een liefhebben van appeltaart?


ree
Vogelvluchttekening van de buitenplaats Maariënburg, gelegen aan Achter de Hoven te Leeuwarden. Historisch Centrum Leeuwarden, FDADHOVB051.

Er kwamen in ieder geval veel appel- en perenbomen in zijn ontwerpen voor. Over appels en peren schreef Knoop het wetenschappelijke werk Pomologia (1758). Er stonden ook heerlijke recepten in. Als je zijn werk naast het boek De Friesche keukenmeid (1772) legt, zie je in de recepten veel overeenkomsten. Zou hij invloed gehad hebben op het recept voor de appelpastei uit dat boek?

Voor het deeg

200 g meel

100 g boter

50 g suiker

Snufje zout

Water

3 el amandelmeel


Voor de vulling

500 g zure appels

1 tl kaneel

3 el suiker


Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de vorm in. Meng in een kom het meel, suiker en een snufje zout. Snijd de boter in stukjes en kneed dit er door. Voeg vervolgens net zoveel water toe tot er een soepel, niet-plakkend deeg ontstaat. Bekleed de bodem en zijkanten met twee-derde van het deeg en verspreid het amandelmeel over de bodem. Verwijder de klokhuizen van de appels, schil ze en snijd in partjes. Meng in een kom de appels met de suiker en kaneel. Verdeel de partjes dan over de bodem van de vorm. Rol het achtergehouden deeg uit, laat een klein beetje voor de versiering over, en maak er een deksel van. Leg het deksel over de appels heen en druk aan de randen aan met een vork, zorg dat de pastei helemaal gesloten is. Maak van het laatste stukje deeg leuke vormpjes en versier hier de bovenkant mee. Prik hier en daar gaten in het deksel zodat tijdens het bakken de stroom eruit kan. Zet de pastei in de oven en bak voor zo’n drie kwartier.


Naar aanleiding van het boekje ‘Een Friesche eetgeschiedenis’ van Anne van Lieshout en het boek ‘De Friesche keukenmeid’ (1772) te zien in het Historisch Centrum Leeuwarden


Over deze tekst

Voor de Cultuurkalender Fryslân 2019 schreef ik enkele stukjes voor op de achterbladen, waaronder over appels en een recept voor appelpastei uit 1772.

Opmerkingen


bottom of page