top of page
Zoeken

Buttermilk pancakes in Galway

  • Anne
  • 29 feb 2020
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 17 jul 2023

Op Erasmus, tijdens ƩƩn van onze vele omzwervingen op zaterdagochtend door de Ierse stad Galway, ontdekten vriendin Tilde en ik een geweldig restaurantje. We aten er voor het eerst buttermilk pancakes.


Deze heerlijke, dikke pannenkoeken worden gemaakt met karnemelk, en, hoe kan het ook anders in Ierland, baking soda. Al gauw werd Ard Bia de plek waar we onze Ierse regenachtige weekenddagen het liefst doorbrachten, uiteraard onder het genot van onze nieuwe favoriet!

ree

Als je door de drukke en altijd gezellige winkelstraat van Galway loopt, waar om de tien meter een getalenteerde artiest staat, dag of nacht, kom je uiteindelijk bij het water uit: waar de Corrib River de Noord Atlantische Oceaan ontmoet. Daar, onder de Spanish Arch door (een uitbreiding van Galway’s stadsmuren in 1548 en de enige die er nog staat), vind je uiteindelijk een rechthoekig, ietwat onopvallend gebouwtje bestaande uit grove grijze stenen met felrode deur. Je bent op de plaats van bestemming: Ard Bia at Nimmos.


Pannenkoeken gemaakt van karnemelk? We hebben er nog nooit van gehoord maar we gaan ervoor!

Achter de rode deur

Bij binnenkomst lacht een kast vol met zelfgebakken taarten en cakes ons toe, het ruikt hier heerlijk! Het interieur is een mengelmoesje van gekleurde houten meubels, zachte wit- en grijstinten en verse bloemen op tafel. Het personeel knikt vriendelijk naar ons en is ondertussen druk in de weer om haar gasten van de lekkerste gerechten te voorzien. Een goed gevuld bord met feta, gebakken champignons, spinazie en ei geserveerd op soda bread komt ons voorbij. Boven krijgen we een tafeltje aangewezen, rechts in het hoekje, tegenover een oude landkaart en met uitzicht op het water. Op tafel staat een kandelaar met brandende kaarsen, de onderkant ervan is bedekt met vele lagen kaarsvet, de vlammetjes branden zacht. Onder het zachte Ierse geroezemoes van andere gasten maken we het ons gemakkelijk. We bestellen een potje kruidenthee en kiezen voor de veelbelovende buttermilk pancakes. Pannenkoeken gemaakt van karnemelk? We hebben er nog nooit van gehoord maar we gaan ervoor!


Het is ƩƩn van die ochtenden waarin alles precies klopt, en je je niet druk maakt om al het werk dat nog gedaan moet worden. We genieten gewoon en dat is het enige wat we doen en wat er op dit moment telt.

Karnemelkpannenkoekjes

Twee grote ronde borden met elk drie dikke pannenkoekjes worden even later voor ons neergezet. De goudbruine karnemelkpannenkoekjes worden geserveerd met sinaasappel, maanzaad, bosbessen en mascarpone en zien er prachtig uit. Een heerlijk zoete geur bereikt onze neus en Tilde en ik kijken elkaar glimlachend aan. We zijn intens gelukkig met onze keuze en dit ontbijt! De combinatie van de karnemelk, bosbessen en mascarpone – en ik proef ook een beetje ahornsiroop – is geweldig! Zoet, vol, en toch licht zurig door de mascarpone. Het maakt dat Tilde en ik tijdens het nuttigen van onze maaltijd weinig tegen elkaar zeggen. Genieten doen we in stilte. Het is ƩƩn van die ochtenden waarin alles precies klopt, en je je niet druk maakt om al het werk dat nog gedaan moet worden, de essays die nog geschreven moeten worden en de was die nog gedraaid moet worden. We genieten gewoon en dat is het enige wat we doen en wat er op dit moment telt.


Als de borden dan toch echt leeg zijn, blijven we nog even zitten. Nog even ons kleine geluksmoment op zomaar een zaterdagmorgen in Galway rekkend. Dan is het tijd om te gaan. We trekken onze dikke jassen weer aan, doen onze sjaals om en treden vrolijk de frisse Ierse wind weer tegemoet. Op naar ons volgende avontuur!


Ard Bia's buttermilk pancakes

Het recept voor deze overheelijke pannenkoekjes deel ik graag met je!


Ingrediƫnten

1 ei Ā· 40 ml melk Ā· 175 ml karnemelk Ā· 175 g bloem Ā· 20 g basterdsuiker Ā· 2 el maanzaad Ā· 0,5 volle el baking soda Ā· 60 g gesmolten boter Ā· boter om in te bakken Ā· ahornsiroop, honing, mascarpone, bosbessen, noten, wat je lekker vindt


Bereidingswijze

Klop in een kom het ei, melk en karnemelk. Voeg vervolgens meel, suiker, maanzaad en baking soda toe en zorg dat het goed met elkaar mengt. Smelt de boter en roer dit als laatste door het beslag heen. Zet dit vervolgens minimaal een halfuur in de koelkast.


Verwarm de koekenpan op hoog vuur en laat hier een klont boter in smelten. Schep een volle lepel van het beslag in het midden van de pan zodat een ronde vorm ontstaat. Bak de onderste zijde 3-4 minuten of tot deze goudbruin is. Draai om en zorg dat ook de andere kant goudbruin wordt. De pannenkoek zou nu aan de binnenkant gaar moeten zijn. Heerlijk om te serveren met ahornsiroop, een lepel mascarpone en bosbessen!


Over deze tekst

Omdat ik zo enthousiast ben over deze heerlijke ochtend en pannenkoeken, wilde ik dit graag delen met anderen. De pannenkoeken zijn zeker de moeite waard om zelf te bakken!

Ā 
Ā 
Ā 

Opmerkingen


bottom of page